
Verblijf afrekenen met AanUit.net langs de Vecht
De glorietijd van De Vecht begon in de zeventiende eeuw. Rijke koopmannen uit Amsterdam besloten hier in grond te investeren en bouwden er hun 'buitens'. Grote landhuizen, liefst met theehuisjes aan het water.
De Vecht
Vanaf de middeleeuwen vormde de rivier de Vecht een belangrijke verkeersader. Vroege bewoning kon in de Vechtstreek op de oeverwallen plaatsvinden. Daarbij waren er aan weerszijden van de rivier uitgestrekte veenmoerassen. Het zuidelijke stroomgebied kwam in de middeleeuwen merendeels te vallen onder het Sticht Utrecht, het noordelijke stroomgebied onder het Graafschap Holland.
Gaandeweg werden de moerasgebieden langs de rivier grootschalig ontgonnen.
Langs de rivier werden kastelen en voorname huizen gebouwd waarvan er nog vele overeind staan zoals Slot Zuylen, Kasteel Nijenrode en ridderhofstad Gunterstein. In de 17e en 18e eeuw bouwden vooral rijke Amsterdamse kooplieden hun buitenhuizen aan de rivier. De zomerse stank van de singels en grachten dreef hen naar de Vechtstreek. Voorbeelden van de in totaal 72 buitenplaatsen binnen de gemeentegrenzen zijn Goudestein, Over-Holland en Rupelmonde. Het bracht rijkdom en welvaart in de dorpen aan de rivier.
Stichtse Vecht telt ongeveer 760 rijksmonumenten en diverse beschermde dorpsgezichten.
AanUit.net
Vanaf 17 juli kunnen de watersporters hun verblijf betalen via AanUit.net. Er zijn langs de Vecht tal van voorzieningen. Zo is er op diverse plekken tapwater en walstroom. In het Vechtstreekmuseum in Maarssen zijn douches en toiletten voor watersporters. Het Vechtstreekmuseum ligt in het park Goudestein, naast het gemeentehuis op de oostelijke Vechtoever. Deze voorziening voor de watersport is op loopafstand van de aanlegplaatsen Bolenstein, Doornburgh en Goudestein. Watersporters ontvangen na het aanmelden en aanzetten van verblijf een code per SMS voor de sanitair gelegenheid in het Vechtstreekmuseum.