Florijnhaven in Schiedam opent met AanUit.net

Wanneer is Schiedam ontstaan?
Omstreeks 1250 legde edelman Dirk Bokel in zijn polder ‘Riviere’ een dam aan om zijn vis- en jachtgebied te beschermen tegen de zee. Deze lag waar nu de Dam is, ter hoogte van de afrol naar de Oude Sluis. Schippers konden door de dam niet verder de Schie opvaren. De lading moest bij de dam in de Scye overgeladen worden op andere schepen, die de vracht verder landinwaarts voerden. De nieuwe situatie zorgde voor bedrijvigheid: handelaren, schippers en ambachtslieden vestigden zich bij de dam. De nieuwe nederzetting kreeg de naam Nuwer Scie of Nieuwen Damme.

Hoe komt Schiedam aan zijn naam?
Aanvankelijk heette de nederzetting Nuwer Scie, ontstaan toen Dirk Bokel omstreeks 1250 in zijn polder een dam in de Schie liet leggen. Het dorp ontwikkelde zich in zo’n 25 jaar tot de stad Schiedam.

Aleida, die in 1258 de zorg voor het graafschap Holland kreeg - haar broer, de landsheer graaf Willem II was overleden en zijn opvolger Floris V was nog minderjarig - kocht de polder in 1260 van Dirk Bokel. Zij liet er een kasteel bouwen, het Huis te Riviere (waarvan de ruïne nog altijd aan de Broersvest staat), stichtte er een kerk in 1262 en gaf in 1270 marktrecht en tolvrijheid etc. aan de inwoners van ‘Nuwer Scie’. In 1275 vaardigde zij namens Floris V, inmiddels meerderjarig en zelf landsheer over het graafschap, een keur uit die van het dorp een stad maakte, met de naam Scyedam. Stad aan de dam in de Schie.

Florijnhaven
Vanaf 14 juli kan men met AanUit.net betalen in de Florijnhaven in Schiedam. Verblijfskosten zijn inclusief stroom en water. Tevens is er de mogelijk om gebruik te maken van de sanitair gelegenheid. Via AanUit.net ontvangt de gebruiker na aanmelden en aanzetten een code voor de poort.

Passwort vergessen?

Dein Passwort muss mindestens 8 Zeichen lang sein.

Bitte gib die E-Mail-Adresse ein, mit der du dich registriert hast und wähle ein neues Passwort, das mindestens 8 Zeichen lang ist.